Trikinen er en parasit (en larve), som lever i tarmen, hvor den formerer sig. Mennesker kan blive smittet via kød, som ikke er gennemstegt.
Larverne vandrer fra tarmen ud i værtens
krop. Her opsøger de en muskel, hvor de kapsler sig ind og går i en slags dvale. Hvis værten fx et svin dør og bliver ædt, vil larverne aktiveres i den nye vært og udvikle sig til voksne orme, der starter en ny livscyklus.
Dyr som er udsatte for smitte med trikiner
Rovdyr og ådselædere er mest udsat for smitte, men også altædende dyr som svin, der lever i områder, hvor smitten forekommer, er hyppige værter.
Symptomer hos mennesker
Dyr bliver tilsyneladende ikke syge af smitten, men mennesker kan blive
alvorligt syge med tarmproblemer, feber, utilpashed og muskelsmerter. Altså symptomer som nemt kan forveksles med banale infektioner.
Et hyppigt symptom er hævelser omkring øjnene. Ved massiv smitte kan muskulaturen,
især i hjertet, tage så meget skade, at det bliver livstruende. Diagnosen kan være svær at stille, og sygdommen er svær at behandle.
Nye regler om trikinkontrol fra 1. juni 2014
Den 1. juni 2014 er en ny EU forordning om trikiner trådt i kraft.
Hvis du er jæger
Vildsvin og andre trikinmodtagelige vilde dyrearter skal undersøges for trikiner, også når du har nedlagt et vildsvin i fx Sverige eller Polen og tager det med hjem. Du skal sikre dig, at laboratoriet er akkrediteret, men du vælger
selv, om undersøgelsen skal foregå på et laboratorium i fx Sverige,Polen eller i Danmark.
Sælger du vildt til detailvirksomheder, fx restauranter eller slagterbutikker, er det dit ansvar, at der bliver undersøgt for
trikiner. Det er vigtigt, at du gemmer laboratoriesvaret i to år.